Gołąbkowy kociołek z młodą kapustą


Gołąbkowy kociołek z młodą kapustą

Pyszny i szybki obiad jednogarnkowy, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom popularnych gołąbków. Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie pomidorowym duszone z młodą kapustą, to proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie 😉

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

1/2 główki młodej kapusty

1 szklanka ugotowanego ryżu

1 jajko

1/2 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, suszone zioła

250ml pikantnego soku pomidorowego

50ml bulionu lub rosołu

olej do smażenia

1 łyżka posiekanego koperku

 

 

 

***  Kapustę kroimy w kosteczkę ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy – do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę ***

*** Z masy mięsnej formujemy owalne klopsiki i obtaczamy je w mące ***

*** Na dużej patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Na podsmażone mięso wykładamy pokrojoną wcześniej kapustę ***

*** Całość zalewamy sokiem pomidorowym wymieszanym z bulionem i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut ***

*** W międzyczasie potrawę dwa razy delikatnie mieszamy ***

*** Pod koniec gotowania danie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i posypujemy siekanym koperkiem ***

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Malwina Pieta
Gość
Malwina Pieta

A czym zastąpić pikantny sok. Bo nie lubimy ostrości

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Właśnie robię mam nadzieję że wyjdą pyszne.