Rogaliki z budyniem i marmoladą


Rogaliki z budyniem i marmoladą

Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe nadziewane budyniem i marmoladą. Palce lizać…!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

4 szklanki mąki

5 dkg drożdży

200 g masła lub margaryny (można też użyć pół na pół)

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

3 żółtka

4 łyżki cukru

  • Nadzienie:

2 budynie waniliowe

500 ml mleka

4 łyżki cukru

marmolada lub dżem

  • Dodatkowo:

cukier puder do posypania rogalików

 

 

*** Przygotowujemy budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem (mleko musi zacząć kipieć!), następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy cały czas mieszając, do zagęszczenia. Budyń studzimy ***

*** Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej utarte żółtka,  masło (lub margarynę) oraz drożdże z jogurtem i wszystko zagniatamy na jednolite ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na 4 części ***

*** Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła ***

*** Następnie  koło dzielimy na 8 części (tak jak się kroi tort) i na brzegu każdego nakładamy łyżeczkę budyniu oraz łyżeczkę marmolady lub dżemu ***

*** Zwijamy do środka aby powstał rogalik ***

*** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na około 15 minut ***

Pyszne i szybkie w przygotowaniu rogaliki drożdzowe

*** Następnie rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem od jajek, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy do uzyskania złotego koloru (piekłam z termoobiegiem około 20 minut) ***

*** Po wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o