Szarpane kotleciki drobiowe z camembertem


Szarpane kotleciki drobiowe z camembertem

Proste i szybkie w wykonaniu kotleciki z kurczaka, warzyw i sera, które smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Możemy je podać z ziemniaczkami, frytkami lub ryżem albo w bułce – w formie burgerów. Świetny pomysł na pyszny, rodzinny obiad!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

1 łyżka majonezu

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

60g sera camembert

1/3 czerwonej papryki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

olej do smażenia

 

 

 

*** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***

*** Mięso mieszamy z majonezem, jajkami, mąką oraz przyprawami – solą i pieprzem ***

*** Do miski z mięsem dodajemy drobno pokrojoną paprykę, camembert oraz posiekany szczypiorek ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki ***

*** Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor. Kotleciki należy z każdej strony dość mocno zasmażyć, aby nie rozpadły nam się podczas przewracania. Mięso najlepiej przekładać na drugą stronę za pomocą szerokiej, drewnianej łopatki. Dobrze jest przewracać kotleciki jednym płynnym ruchem, wówczas nic nam się nie rozleci ***

*** Po zdjęciu z patelni kotleciki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Z podanych składników wyszło mi sześć kotlecików ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Paulina Zaniewska
Gość
Paulina Zaniewska

Przepyszne sa kotleciki. Przepis sprawdzony. Narzeczony zadowolony. Poprostu rewelacja.