Chilli z mięsem mielonym i cukinią


Chilli z mięsem mielonym i cukinią

Pikantny i aromatyczny sos chilli z mięsem mielonym i warzywami. Świetnie sprawdzi się na przykład jako nadzienie do tortilli albo naleśników. Sos możemy także podać z ryżem lub makaronem jako danie obiadowe.

 

 

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)

1 papryczka chilli

1/2 cukinii

1 szklanka bulionu

1/2 szklanki kukurydzy konserwowej

1/2 szklanki przecieru pomidorowego

1 łyżka oleju- do smażenia

przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, papryka mielona – słodka i ostra

Świeża bazylia

 

 

*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***

*** Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki oraz cukinię, mieszamy i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy ***

*** Wlewamy bulion, zagotowujemy i dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, przez około 10 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy nadal pod przykryciem przez około 5 minut ***

*** Następnie całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną oraz suszonym oregano. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marcin Hoffman
Gość

Całkiem konkretny posiłek! Największa zaleta takich dań, to że można od razu przygotować ilość na 2 – 3 dni i mieć więcej czas dla siebie w kolejnych dniach 🙂 lubie to!