Zupa gyros


Zupa gyros

Pyszna, sycąca i prosta w przygotowaniu zupa z kurczakiem, papryką, kukurydzą i przyprawą gyros.

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa z kurczaka (u mnie udka bez kości)

4 łyżki przyprawy gyros

1 cebula

olej do smażenia

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 papryczka chilli

1 szklanka kukurydzy konserwowej

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki serka śmietankowego (użyłam serek philadelphia)

1,5 – 2 litry bulionu lub wody

sól, pieprz

 

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając do momentu, aż straci surowy kolor ***

*** Podsmażone mięso z cebulką przekładamy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy przez około 30 minut ***

*** W międzyczasie paprykę żółtą i czerwoną kroimy w kostkę a papryczkę chilli drobno siekamy ***

*** Pokrojoną paprykę dodajemy do zupy i gotujemy przez około 10 minut **

*** Po tym czasie do zupy dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową, koncentrat pomidorowy, serek oraz sos sojowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut ***

*** Na końcu zupę doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE