Roladki faszerowane z mięsa mielonego


Roladki faszerowane z mięsa mielonego

Pomysł na bardzo smaczny, a zarazem prosty i szybki w wykonaniu obiad. Roladki możemy podać z ziemniakami, kluskami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki. Palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 0,7 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego

1 jajko

3-4 łyżki bułki tartej

1 łyżka musztardy

1 wędzona kiełbasa

1 cebula

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie

1 łyżka posiekanej pietruszki

kilka plasterków suszonych grzybów

1,5 szklanki bulionu lub wody

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

pół szklanki mąki do obtoczenia zrazów

 

 

 

*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami- do smaku ***

Mielone mięso na zrazy do obiadku

*** Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kosteczkę ***

*** Przyprawione mięso dzielimy na 6-7 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek i obkładamy porcją cebulki oraz kiełbasy ***

*** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki. Następnie zrazy obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach lekko dociskając aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na złoty kolor ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy liść laurowy, suszone grzybki oraz po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy  zagęścić niewielką ilością mąki rozrobionej z wodą ***

*** Na końcu potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy ***

*** Roladki możemy podać z ziemniakami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Roladki faszerowane z mięsa mielonego