Rolada schabowa
Pyszna i kolorowa pieczeń schabowa faszerowana wędzonym boczkiem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam!
Składniki:
ok 1,5 kg schabu bez kości
20 dkg boczku wędzonego
1 cebula
3 ogórki kiszone
pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej)
2 łyżki musztardy
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
*** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca – tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa ***
*** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą, pieprzem i majerankiem oraz smarujemy musztardą ***
*** Boczek kroimy w dużą kostkę i układamy w dwóch rzędach na schabie ***
*** Cebulę kroimy w słupki i układamy obok boczku ***
*** Paprykę oraz ogórki kroimy w paski i również układamy na schabie ***
*** Następnie mięso ciasno zwijamy w roladę i obsypujemy delikatnie z wierzchu solą, pieprzem i majerankiem. Całość związujemy sznurkiem ***
*** Roladę zawijamy w folię aluminiową lub foliowy rękaw do pieczenia (rękaw związujemy i robimy w nim kilka dziurek) ***
*** Zawinięte mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 60 minut ***
*** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- SCHAB Z PIEKARNIKA – WĘDLINA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ