Rolada schabowa


Rolada schabowa

Pyszna i kolorowa pieczeń schabowa faszerowana wędzonym boczkiem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 1,5 kg schabu bez kości

20 dkg boczku wędzonego

1 cebula

3 ogórki kiszone

pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej)

2 łyżki musztardy

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek

 

 

 

*** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca – tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa ***

*** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą, pieprzem i majerankiem oraz smarujemy musztardą ***

*** Boczek kroimy w dużą kostkę i układamy w dwóch rzędach na schabie ***

*** Cebulę kroimy w słupki i układamy obok boczku ***

*** Paprykę oraz ogórki kroimy w paski i również układamy na schabie ***

*** Następnie mięso ciasno zwijamy w roladę i obsypujemy delikatnie z wierzchu solą, pieprzem i majerankiem. Całość związujemy sznurkiem ***

*** Roladę zawijamy w folię aluminiową lub foliowy rękaw do pieczenia (rękaw związujemy i robimy w nim kilka dziurek) ***

*** Zawinięte mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 60 minut ***

*** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE