Malinowa mgiełka


Malinowa mgiełka

Subtelne i delikatne ciasto malinowe na makowym biszkopcie, przykryte śmietankową pianką. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

  • na biszkopt:

3 jajka

szczypta soli

100g cukru

1 niepełna łyżka oleju

1 niepełna łyżka gorącej wody

3/4 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki maku (suchego, prosto z paczki)

  • na masę malinową:

0,5 kg mrożonych malin
1 szklanka wody
1 galaretka malinowa
2 budynie śmietankowe (+szklanka wody)
0,5 szklanki cukru

  • na warstwę śmietankową:

0,5 litra kremówki 36%
2 sztuki śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
ok 25 herbatników

  • na polewę:

180g śmietany 18% – kwaśnej (użyłam śmietany szczecineckiej)
3-4 łyżeczki cukru pudru

 

 

*** Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. W osobnej miseczce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy – użyłam blaszki o wymiarach 25×35 cm ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut – do suchego patyczka ***

*** Następnie wykonujemy masę malinową : mrożone maliny przekładamy do rondelka, zalewamy szklanką wody, dodajemy pół szklanki cukru i całość zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy ***

*** Pół szklanki masy odlewamy, przelewamy przez sitko i odkładamy aby na końcu ozdobić nią ciasto ***

*** Masę malinową przestudzamy i przelewamy na wystudzony biszkopt ***

*** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru na sztywno ***

*** Masę śmietankowa wykładamy równomiernie na masę malinową ***

*** Na śmietanie układamy herbatniki ***

*** Na ciasteczka wylewamy kwaśną śmietanę utartą z cukrem pudrem ***

*** Masę malinową, którą wcześniej odłożyliśmy, przekładamy do woreczka w którym robimy małą dziurkę. Masę wylewamy na wierzch ciasta tworząc szlaczek ***

*** Następnie małym patyczkiem przeciągamy w poprzek po wierzchu tworząc wzorek ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o