Sałatka buraczana ze śledziami


Sałatka buraczana ze śledziami

Dziś polecam Wam pyszną, pięknie różową śledziowo-buraczaną sałatkę, która wbrew pozorom jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Buraki oraz ziemniaki możemy ugotować lub upiec nawet dzień wcześniej. Warzywa pieczemy w piekarniku w łupinie owinięte w folie aluminiową przez około 1 godzinę albo gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie wszystkie składniki wystarczy pokroić, przyprawić do smaku i wymieszać. Gotowe!

 

 

Składniki:

ok 300g solonych filetów śledziowych – matiasów (mogą być w oleju)

2 średniej wielkości buraki

2 średniej wielkości ziemniaki

1 jabłko

1 cebula

2-3 ogórki kiszone

2 łyżki majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany)

1 łyżka cukru

sól, pieprz

2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

 

*** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin), osuszamy i kroimy w kosteczkę ***

*** Buraki oraz ziemniaki gotujemy w łupinkach lub pieczemy w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) – do miękkości. Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę ***

*** Buraki studzimy, obieramy i również kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Cebulkę drobno siekamy ***

*** Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę ***

*** Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt (lub śmietanę) oraz posiekany szczypiorek i mieszamy ***

*** Doprawiamy cukrem oraz solą i pieprzem – do smaku ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE