Seromakowiec


Seromak

Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam!

Składniki:

  • Masa serowa

1,20kg sera twarogowego

1 budyń śmietankowy

200g masła (lub margaryny)

5 jajek

3/4 szklanki cukru

  • Masa makowa:

900g masy makowej (użyłam masy z puszki)

5 jajek

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru

150g masła (lub margaryny)

  • Na spód:

herbatniki – ok 25 sztuk

1 łyżka masła lub margaryny

*** Masa serowa:ser mielimy dwukrotnie ***

*** Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami jaj ***

*** Dodajemy zmielony ser oraz budyń (sam proszek) i dokładnie mieszamy ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ***

*** Do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie całość łączymy za pomocą łyżki ***

*** Masa makowa: masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia ***

*** Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy przestudzone masło, mieszamy ***

*** Dodajemy masę makową oraz mąkę i  mieszamy ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy ***

*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja ma wymiary 32x20cm). Dno blaszki smarujemy delikatnie masłem lub margaryną i wykładamy herbatnikami ***

*** Na herbatnikach wykładamy naprzemiennie – raz łyżkę masy makowej, raz łyżkę masy serowej ***

*** Drugą warstwę wykładamy tak samo, ale odwrotnie – na masę serową układamy delikatnie masę makową, a na masę makową – masę serową (nie musi być to wykonane równo, gdyż podczas pieczenia i tak masy się porozsuwają) ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 80 minut ***

*** Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez około pół godziny w lekko uchylonym (wyłączonym już) piekarniku. Wystudzone ciasto możemy polukrować lub polać czekoladą ( u mnie lukier i gorzka czekolada – rozmazane wykałaczką) ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

6
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Na jakiej opcji piekarnika piec ( góra dól, termoobieg) i na ktorym poziomie ?

Ula Korzeniowska
Gość
Ula Korzeniowska

Masa makową- pół szklanki mąki pszennej? To nie pomyłka?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

wygląda obłędnie i myślę że równie tak smakuje .dziękuję.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Placek super ! zrobilam wczoraj wieczorem a dzisiaj juz polowy nie ma 😉