Świąteczny likier mandarynkowy


Świąteczny likier mandarynkowy

Pachnie obłędnie i wygląda fenomenalnie. A jak smakuje..? Tego dowiecie się dopiero po czterech tygodniach od przygotowania tego boskiego likieru, gdyż właśnie tyle czasu musi on dojrzewać. Po miesięcznym leżakowaniu należy odsączyć owoce, nalewkę przefiltrować przez gazę, przelać do buteleczki i już można rozkoszować się jej wspaniałym smakiem!

 

 

Składniki:

6 mandarynek

6 – 7 goździków

2 laski cynamonu

3 gwiazdki anyżu

pół szklanki cukru trzcinowego

pół szklanki miodu

Ok 200ml wódki min 40%
w wersji mocniejszej można dodać ok 50 ml spirytusu

 

 

 

*** Mandarynki szorujemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy ***

*** Mandarynki przekrawamy na połówki i wkładamy do litrowego słoika ***

*** Szykujemy przyprawy korzenne: cynamon, anyż, goździki ***

*** Do słoika z mandarynkami wkładamy cynamon, goździki oraz anyż. Całość zasypujemy cukrem i polewamy miodem ***

*** Słoik zalewamy wódką (+opcjonalnie spirytusem) ***

*** Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie likier należy przefiltrować, przelać do buteleczki i zakorkować ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

29 komentarzy do “Świąteczny likier mandarynkowy