Sznycle w kremowym sosie pomidorowo-koperkowym


Sznycle w kremowym sosie pomidorowo-koperkowym

Z definicji sznycel to cienki, usmażony plaster mięsa. Jeżeli nie jest podany gatunek mięsa z którego potrawa została przyrządzona to możemy być pewni, że chodzi o mięso wieprzowe. U mnie dziś znajdziecie przepis na plastry szynki duszone w pysznym, kremowym sosie. Tak przygotowane mięso możemy podać z duszonymi ziemniakami lub kaszą z dodatkiem ulubionej surówki.

 

 

Składniki:

ok 1 kg szynki wieprzowej

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 szklanki bulionu

1 liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

4 łyżki słodkiej śmietanki 18 lub 30%

3 łyżki posiekanego koperku

sól, pieprz

1 łyżka mąki pszennej

olej do smażenia

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

*** Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy partiami  plastry mięsa z każdej strony na rumiano ***

*** Podsmażono mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i dokładamy ponownie mięso ***

*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Potrawę dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę ***

*** Śmietankę mieszamy z 1/4 szklanki wody, koncentratem i mąką. Dodajemy łyżkę gorącego sosu, mieszamy i dodajemy do mięsa. Szybko i dokładnie mieszamy, aż sos zgęstnieje ***

*** Do potrawy dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem ***

*** Sznycle z szynki w kremowym sosie pomidorowo-koperkowym podajemy z duszonymi ziemniaczkami lub kaszą i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Sznycle w kremowym sosie pomidorowo-koperkowym