Maślane rogaliki z twarożkiem


Maślane rogaliki z twarożkiem

Puszyste, mięciutkie i przepyszne maślane rogaliki z białym serkiem, idealne na drugie śniadanie, deser albo piknik. Polecam!

 

 

Składniki:

25g świeżych drożdży

650g mąki

250ml mleka

125g masła

3 jajka

7 łyżek cukru

3-4 łyżki roztopionego masła

400g twarogu (użyłam półtłustego, niemielonego)

2 żółtka

16g cukru waniliowego

4 łyżki cukru

+ cukier puder do posypania rogalików

 

 

*** Do twarogu dodajemy cukry oraz żółtka ***

*** Całość mieszamy widelcem tworząc jednolitą masę ***

*** Do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia ***

*** Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia ***

*** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka oraz dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy ***

*** Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Następnie ciasto dzielimy na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym kawałku ciasta układamy pełną łyżeczkę twarożku ***

*** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia ***

*** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia ***

*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia ***

*** Po upieczeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Joanna Seta-Pryjomska
Gość

Cudne Ci wyszły! 🙂