Ciasto Milky Way


Ciasto Milky Way

Pyszne, kakaowe ciasto przełożone masą z mleka w proszku, a w smaku przypominające znany i bardzo lubiany batonik… palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

6 jajek

szczypta soli

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

  • Krem mleczny:

250g masła lub margaryny

Pół szklanki mleka

Pół szklanki cukru

16g cukru waniliowego

2 szklanki pełnotłustego mleka w proszku

  • Polewa czekoladowa:

50g czekolady mlecznej

50g czekolady deserowej

ok. 6 łyżek mleka

opcjonalnie: 50g białej czekolady + 3 łyżki mleka

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Gdy piana będzie już lśniąca dodajemy po kolei żółtka, ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm) ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy z cukrami, dokładnie mieszamy aby się rozpuściły i studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimne mleko, a następnie mleko w proszku. Całość mieszamy delikatnie mikserem, aż uzyskamy gładki krem ***

*** Jedną część biszkoptu umieszczamy w blaszce i smarujemy kremem. Całość zakrywamy drugim biszkoptem ***

*** Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę mleczną oraz gorzką wkładamy do małego garnka, zalewamy mlekiem, podgrzewamy cały czas mieszając, aż czekolady całkowicie się rozpuszczą. Gotową polewą polewamy ciasto ***

*** Jeżeli chcemy dodatkowo uzyskać wzorek, musimy osobno rozpuścić białą czekoladę z mlekiem i polać nią artystycznie ciasto 😉 ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny przed podaniem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
izaa
Gość

bardzo lubię to ciasto a zwłaszcza krm