Krokiety wiejskie


Krokiety wiejskie

Rumiane i chrupiące krokiety wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Krokiety polecam podać z domowym sosem czosnkowym.

 

 

Składniki:

ok 6-8 naleśników PRZEPIS TUTAJ

+ ciasto naleśnikowe do panierowania

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

  • Składniki na farsz:

250g kapusty kiszonej z marchewką

200g ugotowanych ziemniaków

100g wędzonego boczku

1 cebula

1 łyżka masła

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości ***

*** Wędzony boczek oraz cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano ***

*** Następnie dodajemy drobno pokrojone ugotowane i ostudzone ziemniaki, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***

*** Dodajemy ugotowaną i pokrojoną kiszoną kapustę, dokładamy masło, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i zasmażamy jeszcze przez dwie minuty ciągle mieszając ***

*** Farsz powinien być dość intensywnie przyprawiony. Gotowy farsz przekładamy do miseczki, studzimy ***

*** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ ***

*** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu ***

*** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***

*** Pozostałe ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej ***

*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor ***

*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE