Kopiec kreta na dużą blachę


Kopiec kreta na dużą blachę

Kopiec kreta to znane i lubiane ciasto, które zazwyczaj robimy w okrągłej wersji, często wykorzystując do tego gotową masę z pudełka. Dziś polecam domową, większą i bardziej „płaską” wersje tego wspaniałego łakocia. Ciasto jest pyszne, o wiele smaczniejsze niż gotowiec z torebki, ale równie łatwe w wykonaniu.

 

 

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

1 szklanka oleju

3 jajka

1,5 szklanki mleka

4 łyżki kakao

1,5 łyżeczki sody

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Składniki na krem:

500ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

1 galaretka cytrynowa

30g czekolady mlecznej lub deserowej

6 bananów

sok z połowy cytryny

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę – moja ma wymiary 26 x 21 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka ***

*** Ciasto studzimy, a następnie ścinamy z niego nierówny wierzch. Spód ciasta układamy ponownie w foremce ***

*** Wierzch ciasta kruszymy w dłoniach i przekładamy do miseczki ***

*** Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy ***

*** Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, smarujemy sokiem z cytryny i układamy na cieście ***

*** Następnie banany smarujemy z wierzchu cienką warstwą galaretki ***

*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem resztę galaretki cytrynowej ***

*** Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Czekoladę wsypujemy do masy śmietanowej, mieszamy ***

*** Masę wykładamy na banany i równomiernie rozprowadzamy ***

*** Całość posypujemy pokruszonym ciastem i lekko dociskamy ręką ***

*** Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o