Kotlety po prowansalsku


Kotlety po prowansalsku

Delikatne, kruche, soczyste i aromatyczne kotlety schabowe w nowym wydaniu. Wspaniale smakują z duszonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami, surówką lub kapustą kiszoną jako dodatkiem do obiadu.  Dla mnie to ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów.

 

 

Składniki:

4-5 plastrów schabu

2 jajka

1 szklanka bułki tartej

1 /2 szklanki mąki

200g gęstego jogurtu naturalnego

10dkg żółtego sera

sól i pieprz

olej, smalec lub masło klarowane – do smażenia

 

 

 

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z bułką tartą (użyłam sera gouda, ale świetnie tu sprawdzi się także ser cheddar) ***

*** Kotlety schabowe smarujemy z dwóch stron gęstym jogurtem naturalnym ***

*** Na osobny talerz wsypujemy mąkę, a w głębokim talerzu rozbełtujemy jajka ***

*** Kotlety posmarowane jogurtem panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku, a później w bułce tartej z serem ***

*** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Podajemy z duszonymi ziemniaczkami oraz ulubionymi warzywami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Kotlety po prowansalsku