Puszyste, maślane ciasto z jabłkami


Maślany, puszysty jabłecznik

Pulchna, delikatna i wspaniale maślana szarlotka dziś u mnie zagościła. Jest prosta i dość szybka w przygotowaniu, a w smaku tak pyszna, że trudno się jej oprzeć. Polecam wypróbować!

Tortownica, w której piekłam ciasto ma średnicę 22 centymetry.

 

 

Składniki:

ok. 600g jabłek

sok z połowy cytryny

160g masła

130g cukru

4 jajka

szczypta soli

100g mąki pszennej

100g mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania ciasta

 

 

*** Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników (nie za długo!) ***

*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Białka dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy ***

*** Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy ***

*** Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy (moja ma średnice 22 cm) przekładamy połowę ciasta ***

*** Na ciasto wykładamy jabłka ***

*** Na wierzchu rozsmarowujemy resztę ciasta ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 


KOMENTARZE

5 komentarzy do “Puszyste, maślane ciasto z jabłkami

  • Ania

    Ciasto jest pyszne i przepis super, dlugo szukałam przepisu na ciasto z jabłkami, który jest prosty a jednocześnie smaczny :). Mam pytanie do Ciebie, gdyż zrobiłam drugi raz i nie dopieka mi się spód i boki. Masz jakiś pomysł co zrobić, by było wypieczone tak jak Twoje na zdjęciach? Pozdrawiam serdecznie i będę wdzięczna za odpowiedź. Ania

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Robiąc zgodnie z przepisem, ciasto wychodzi mi w pełni dopieczone, jeżeli natomiast spód i boki nie dopiekają się myślę, że może być to zależne od piekarnika. Może gdyby na koniec włączyć na kilka minut tylko dolną grzałkę pomogłoby to dopiec ciasto.