Pierogi wiejskie


Pierogi wiejskie

Cieniutkie, maślane i delikatne ciasto pierogowe wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Polecam 🙂

 

 

SKŁADNIKI:

  • Składniki na ciasto:

100 ml wody

1 łyżka masła

1 szklanka mąki + mąka do podsypania

1 jajko

sól i pieprz

  • Składniki na farsz:

250g kapusty kiszonej z marchewką

200g ugotowanych ziemniaków

100g wędzonego boczku

1 cebula

1 łyżka masła

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego

 

*** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprzu ***

*** Do małego garnka wlewamy  wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści ***

*** Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy farsz. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości ***

*** Wędzony boczek oraz cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano ***

*** Następnie dodajemy drobno pokrojone ugotowane i ostudzone ziemniaki, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***

*** Dodajemy ugotowaną i pokrojoną kiszoną kapustę, dokładamy masło, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i zasmażamy jeszcze przez dwie minuty ciągle mieszając ***

*** Farsz powinien być dość intensywnie przyprawiony. Gotowy farsz przekładamy do miseczki, studzimy ***

*** Odkrawamy 1/4 ciasta i bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka. Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zaklejamy brzegi (np. za pomocą widelca) ***

pa

*** Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie i przykrywamy ściereczką aby nie wyschły ***

Sklejamy pierogi

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i partiami wrzucamy pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia ***

Gotujemy pierogi

*** Pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Pierogi wiejskie