Flaczki z żołądków drobiowych z mięsem


Flaczki z żołądków drobiowych z mięsem

Tradycyjne flaki robione są z żołądków wołowych. Ja dzisiaj polecam jednak małą odmianę, czyli pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupkę a’la flaczki z żołądków drobiowych. Rewelacyjny pomysł na obiad dla miłośników podrobów!

 

 

Składniki:

ok 1 kg żołądków drobiowych

1 ćwiartka z kurczaka

ok. 5-6 skrzydełek z kurczaka

1 marchew

1 korzeń pietruszki

1 mały por

kawałek selera

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, majeranek, 2 liście laurowe, 4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

 

 

*** Żołądki myjemy, oczyszczamy, zalewamy wodą i zagotowujemy. gotujemy kilka minut i odcedzamy. Następnie zalewamy świeżą wodą, (około 1,5 litra), solimy, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pod przykryciem 30 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy umyte i oczyszczone mięso z kurczaka, włoszczyznę i cebulę pokrojone w kawałki ***

*** Wszystko gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę – do momentu, aż żołądki całkowicie zmiękną. Następnie mięso wyjmujemy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Skrzydełka i ćwiartkę z kurczaka obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki, natomiast żołądki tniemy w paseczki. Warzywa również wyławiamy i drobno kroimy ***

*** Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ostrą papryką i majerankiem ***

*** Przygotowujemy zasmażkę: masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mąkę i chwilę razem zasmażamy ciągle mieszając ***

*** Następnie całość dodajemy do gotującego się wywaru. Mieszamy, dokładamy pokrojone mięso oraz warzywa i gotujemy jeszcze przez dwie minuty ***

*** Na koniec doprawiamy flaczki do smaku ***

*** Podajemy z pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE