Węgierski kociołek – pyszna i pożywna zupa gulaszowa!


Węgierski kociołek

Pożywna, rozgrzewająca i gęsta zupa gulaszowa. Idealna na chłodniejsze dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje. Polecam!

 

 

Składniki:

400g wołowiny na gulasz ( można użyć zamiennie chudej wieprzowiny)

3-4 duże ziemniaki

1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 obrane i pokrojone w kostkę pomidory

1 cebula

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

100g pieczarek

pół szklanki kukurydzy konserwowej

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1,5 litra  bulionu lub wody

2 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

4 kulki pieprzu

1 czerwona papryka

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier

olej do smażenia

 

 

*** Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do dużego garnka ***

*** Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso, podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek ***

*** Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem lub wodą. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę ***

*** Następnie dodajemy pomidory z puszki (lub świeże), przecier pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Całość przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 20 minut ***

*** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, chilli i cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

danie jednogarnkowe

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE