Szarlotka sypana


Szarlotka sypana

Ciasto którego wykonanie zajmuje około 10 minut! Bez jajek, bez zagniatania i bez użycia miksera. Czy to możliwe? Oczywiście. Właśnie tak łatwo i szybko robi się znaną i lubianą szarlotkę sypaną, czyli ciasto które zawsze wychodzi. Bardzo polecam!

 

 

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

1 szklanka kaszki manny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 kg jabłek

1 płaska łyżeczka cynamonu

150g masła – mocno schłodzonego

 

 

*** Mąkę, cukier, kaszkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy ***

*** Jabłka obieramy i  ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon, mieszamy ***

*** Foremkę (moja ma wymiary 22×22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy 1/3 składników suchych ***

*** Następnie wykładamy połowę startych jabłek, wyrównujemy ***

*** Na jabłka wykładamy ponownie 1/3 suchych składników i pozostałe jabłka ***

*** Całość posypujemy pozostałą suchą mieszanką składników ***

*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach mocno schłodzone masło ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Podczas pieczenia masło i sok z jabłek połączy suche składniki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

12
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kamil Worońko
Gość
Kamil Worońko

A co z masłem ? Nie jest napisane .

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Można zrobić z pianką?

sylka
Gość
sylka

A ja muszę zapytać
Ta kaszka manna to szklanka hm zalane wrzątkiem zagotowanej?

Renata Pasieczyńska
Gość
Renata Pasieczyńska

Robię od wielu lat, super szybkie i smaczne ciacho. Ale po co proszek do pieczenia? zupełnie nie potrzebny

Ala
Gość
Ala

Czy można użyć gruszek zamiast jabłek?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Ja też od lat robię to ciasto. Jest tak proste, że dziś nawet moja 14 letnia córka sama je robi. Polecam

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Moje dzieci uwielbiają to ciasto 🙂

Romana
Gość
Romana

Robię takie ciasto od wielu lat.Pychotka.Polecam wszystkim.