Szarlotka sypana


Szarlotka sypana

Ciasto którego wykonanie zajmuje około 10 minut! Bez jajek, bez zagniatania i bez użycia miksera. Czy to możliwe? Oczywiście. Właśnie tak łatwo i szybko robi się znaną i lubianą szarlotkę sypaną, czyli ciasto które zawsze wychodzi. Bardzo polecam!

 

 

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

1 szklanka kaszki manny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 kg jabłek

1 płaska łyżeczka cynamonu

150g masła – mocno schłodzonego

 

 

*** Mąkę, cukier, kaszkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy ***

*** Jabłka obieramy i  ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon, mieszamy ***

*** Foremkę (moja ma wymiary 22×22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy 1/3 składników suchych ***

*** Następnie wykładamy połowę startych jabłek, wyrównujemy ***

*** Na jabłka wykładamy ponownie 1/3 suchych składników i pozostałe jabłka ***

*** Całość posypujemy pozostałą suchą mieszanką składników ***

*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach mocno schłodzone masło ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Podczas pieczenia masło i sok z jabłek połączy suche składniki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

12 komentarzy do “Szarlotka sypana