Zupa ze świeżych ogórków z klopsikami i serkiem topionym


Zupa ze świeżych ogórków z klopsikami i serkiem topionym

Delikatna, kremowa i wyjątkowa w smaku zupa z wiórkami świeżych ogórków, serkiem topionym, ziemniaczkami oraz mięsnymi pulpecikami. Bardzo smaczna i syta. Polecam!

 

 

Składniki:

ok. 5 sztuk ogórków gruntowych

3-4 ziemniaki

1 marchew

3 śmietankowe serki topione – trójkąciki

300g mielonego mięsa wieprzowego

1 jajko

1 łyżka kaszki manny

sól, pieprz, majeranek

1 litr bulionu warzywnego (lub wody)

pół pęczka koperku

 

 

*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką manną, majerankiem, solą i pieprzem – do smaku ***

*** Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach ***

*** Do garnka wlewamy  bulion (lub wodę), zagotowujemy, dodajemy ziemniaki oraz marchewkę i całość gotujemy przez około 10 minut ***

*** W międzyczasie obieramy ogórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Do garnka dodajemy starte ogórki i gotujemy jeszcze przez 5 minut ***

*** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki ***

*** Klopsiki dokładamy do garnka i całość gotujemy do czasu, aż mięso wypłynie na wierzch i zmieni kolor – około 15 minut ***

*** Następnie dodajemy drobno posiekany koperek oraz wrzucamy serki topione, mieszamy i gotujemy do momentu, aż całkowicie się roztopią ***

*** Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

danie jednogarnkowe

 

KOMENTARZE