Marynowane kotlety schabowe – kruche i soczyste


Marynowane kotlety schabowe – kruche i soczyste

Kotlety schabowe opiekane w panierce i podawane z kapustą oraz ziemniakami to jedno z najbardziej tradycyjnych dań w naszym kraju. Serwuje je się zazwyczaj w niedziele, jako drugie danie, zaraz po rosole. Dziś polecam lekką odmianę – marynatę do mięsa, dzięki której bardzo zyskuje ono na smaku, jest mięciutkie, kruche, soczyste i aromatyczne. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować przez jedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej tym lepiej. Polecam!

 

 

Składniki na 3-4 kotlety:

3-4 plastry schabu

ok 1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 

  • Marynata:

1 jajko

1 czubata łyżeczka drobnej soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka majeranku

1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego

1 czubata łyżka ketchupu

1 łyżeczka (mała) musztardy

2 łyżki oleju

 

*** W średniej wielkości misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty ***

*** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ***

*** Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem – nie za cienko. Kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum dobę ***

*** Następnie mięso wyjmujemy z miski i każdy kotlet obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kotlety z dwóch stron na mocno rumiany kolor. Mięso smażymy na średnim ogniu ***

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

A weźcie i sprójcie namoczyć w mleku i cebuli 2goz wcześniej to dopiero jest smak

Anonimowo
Gość
Anonimowo

To powinno się nazywać bułka tarta z kotletem schabowy 😉

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Też tak robię są pyszne