Marynowane kotlety schabowe – kruche i soczyste


Marynowane kotlety schabowe – kruche i soczyste

Kotlety schabowe opiekane w panierce i podawane z kapustą oraz ziemniakami to jedno z najbardziej tradycyjnych dań w naszym kraju. Serwuje je się zazwyczaj w niedziele, jako drugie danie, zaraz po rosole. Dziś polecam lekką odmianę – marynatę do mięsa, dzięki której bardzo zyskuje ono na smaku, jest mięciutkie, kruche, soczyste i aromatyczne. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować przez jedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej tym lepiej. Polecam!

 

 

Składniki na 3-4 kotlety:

3-4 plastry schabu

ok 1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 

  • Marynata:

1 jajko

1 czubata łyżeczka drobnej soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka majeranku

1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego

1 czubata łyżka ketchupu

1 łyżeczka (mała) musztardy

2 łyżki oleju

 

*** W średniej wielkości misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty ***

*** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ***

*** Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem – nie za cienko. Kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum dobę ***

*** Następnie mięso wyjmujemy z miski i każdy kotlet obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kotlety z dwóch stron na mocno rumiany kolor. Mięso smażymy na średnim ogniu ***

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

4
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Gosia Andrzejewska
Gość
Gosia Andrzejewska

Dla osób, które lubią być na bieżąco powiem także, że jest urządzenie kuchenne „Maszynka Do Schabowych”, które rozpłaszcza mięso tworząc na nim wyraźny kratkowany wzór.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

A weźcie i sprójcie namoczyć w mleku i cebuli 2goz wcześniej to dopiero jest smak

Anonimowo
Gość
Anonimowo

To powinno się nazywać bułka tarta z kotletem schabowy 😉

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Też tak robię są pyszne