Bagietki czosnkowe


  1. Bagietki czosnkowe

Pyszne… chrupiące i mięciutkie bułeczki maślane, czosnkowo-ziołowe. Idealne na śniadanko, kolację albo piknik. Polecam!

 

 

Składniki na ciasto:

400 g mąki pszennej chlebowej – typ 650

2 łyżeczki soli

10g cukru

4 gramy suchych drożdży – 1 łyżeczka

200ml letniego mleka

30g miękkiego masła

 

  • Dodatkowo:

50g miękkiego masła

4 ząbki czosnku

pół pęczka drobno posiekanej pietruszki

1 jajko- do posmarowania bułek

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste ***

*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ***

*** Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 równych części z których formujemy podłużne, krótkie bagietki ***

*** Bagietki delikatnie spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce ***

*** Blaszkę przykrywami ręczniczkiem i odkładamy bułeczki ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut ***

*** W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe: miękkie masło rozcieramy łyżeczką z wyciśniętym czosnkiem oraz posiekaną natką pietruszki ***

*** Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i każdą nacinamy w czterech miejscach ***

*** W nacięciach bagietek umieszczamy masło czosnkowe ***

*** Bagietki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C ***

*** Najlepiej smakują na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Drożdżowe bułeczki obsypane sezamem

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Babownia
Gość

Zapisuję przepis i tylko zastąpię składniki zwierzęce roślinnymi, lecz to nie przeszkadza, bo ciasta drożdżowe świetnie wychodzą w wersji wegańskiej 🙂 dziękuję za inspirację 🙂 Basia