Faszerowane sakiewki schabowe
Ciekawy pomysł na inny niż zwykle obiad, który nie tylko wspaniale smakuje ale i efektownie wygląda. Mięso ze schabu, które z natury jest dość suche, nabiera soczystości i kruchości dzięki duszeniu w sosie i nafaszerowaniu go wędzonym boczkiem, pieczarkami i cebulką. Polecam!
Składniki:
6 plastrów schabu
20dkg pieczarek
20dkg boczku wędzonego
1 duża cebula2 szklanki bulionu lub wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
olej do smażenia
sznurek do związania roladek
cienki szczypiorek
opcjonalnie: mąka lub śmietana – do zagęszczenia sosu
*** Plastry schabu cienko rozbijamy ***
*** Rozbite mięso przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, studzimy. Cebulę i boczek wędzony kroimy w kosteczkę ***
*** Pieczarki, cebulę oraz boczek mieszamy razem tworząc farsz do sakiewek. Na środku każdego plastra mięsa układamy „pełną” łyżkę farszu ***
*** Mięso zawijamy ku górze i zawiązujemy mocno sznurkiem tworząc sakiewkę. Sznurek zawiązujemy na kokardkę, wówczas łatwiej jest go później rozwiązać. Pozostały farsz odkładamy na później, do sosu ***
*** Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy sakiewki, najpierw od spodu, układając je jedna obok drugiej ***
*** Następnie przewracamy sakiewki na boki i podsmażamy z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Na patelnie dokładamy resztę farsz, i przez chwilę podsmażamy go razem z mięsem ***
*** Następnie całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy przyprawy i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut – do miękkości, co jakiś czas przewracając sakiewki ***
*** Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, wyjmujemy je z patelni, zdejmujemy sznurki i przewiązujemy ozdobnie szczypiorkiem ***
*** Do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos możemy dodatkowo zagęścić śmietanką lub niewielką ilością mąki rozrobionej z wodą ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ