Faszerowane sakiewki schabowe


Faszerowane sakiewki schabowe

Ciekawy pomysł na inny niż zwykle obiad, który nie tylko wspaniale smakuje ale i efektownie wygląda. Mięso ze schabu, które z natury jest dość suche, nabiera soczystości i kruchości dzięki duszeniu w sosie i nafaszerowaniu go wędzonym boczkiem, pieczarkami i cebulką. Polecam!

 

 

Składniki:

6 plastrów schabu

20dkg pieczarek

20dkg boczku wędzonego

1 duża cebula2 szklanki bulionu lub wody

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól,  pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

olej do smażenia

sznurek do związania roladek

cienki szczypiorek

opcjonalnie: mąka lub śmietana – do zagęszczenia sosu

 

 

*** Plastry schabu cienko rozbijamy ***

*** Rozbite mięso przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, studzimy. Cebulę i boczek wędzony kroimy w kosteczkę ***

*** Pieczarki, cebulę oraz boczek mieszamy razem tworząc farsz do sakiewek. Na środku każdego plastra mięsa układamy „pełną” łyżkę farszu ***

*** Mięso zawijamy ku górze i zawiązujemy mocno sznurkiem tworząc sakiewkę. Sznurek zawiązujemy na kokardkę, wówczas łatwiej jest go później rozwiązać. Pozostały farsz odkładamy na później, do sosu ***

*** Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy sakiewki, najpierw od spodu, układając je jedna obok drugiej ***

*** Następnie przewracamy sakiewki na boki i podsmażamy z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Na patelnie dokładamy resztę farsz, i przez chwilę podsmażamy go razem z mięsem ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy przyprawy i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut – do miękkości, co jakiś czas przewracając sakiewki ***

*** Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, wyjmujemy je z patelni, zdejmujemy sznurki i przewiązujemy ozdobnie szczypiorkiem ***

*** Do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos możemy dodatkowo zagęścić śmietanką lub niewielką ilością mąki rozrobionej z wodą ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o