Czekoladowa tarta z kremem i owocami


Czekoladowa tarta z kremem i owocami

Kruche, maślano-czekoladowe ciasto z delikatnym kremem i sezonowymi owocami to pyszny, łatwy i bardzo efektowny deser. Jeżeli nie posiadamy formy do tartej to spokojnie ciasto możemy upiec w zwykłej tortownicy.

 

 

Składniki na ciasto:

100g miękkiego masła

200g mąki

3 łyżki cukru pudru

1 żółtko

3 łyżki mleka

3 łyżki kakao

 

Składniki na krem:

200g serka mascarpone

200ml śmietanki kremówki  36%

2 łyżki cukru pudru

3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella

Dodatkowo: sezonowe owoce

 

 

*** Mleko mieszamy z kakao i wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa ***

*** Formę do tartej lub tortownicę smarujemy masłem i możemy też obsypać bułką tartą aby ciasto po upieczeniu bez problemu odchodziło. Foremkę wyklejamy ciastem (jeżeli używamy tortownicy to wyklejamy ją do połowy wysokości) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach ***

**  Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′ C i pieczemy przez 15 minut ***

*** Kremówkę ubijamy mikserem a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, krem czekoladowy i cukier, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem wykładamy do wystudzonego ciasta ***

*** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki ***

*** Do czasu podania tartą przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ