Drobiowe ślimaczki z grilla


Drobiowe ślimaczki z grilla

To jedno z moich ulubionych dań z grilla. Kruche, aromatyczne i soczyste roladki z kurczaka faszerowane wędzonym boczkiem i cukinią oraz zapiekane na patyczku w formie pysznego szaszłyka. Takie danie bardzo ciekawie wygląda i rewelacyjnie smakuje, a przy tym jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

 

 

Składniki na 3 sztuki:

1 pojedynczy filet z kurczaka

boczek wędzony w cienkich plastrach- około 4-5 plastrów

5 cienkich plastrów cukinii

sól, pieprz, słodka papryka,

oliwa

 

 

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, tak aby powstał jeden duży płat, który jeszcze delikatnie rozbijamy ***

Filety z kurczaka

Rozbite filety z kurczaka

*** Mięso przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką a następnie obkładamy plasterkami wędzonego boczku ***

Kurczak obłożony plastrami boczku

*** Na boczku układamy plastry cukinii, cienkie plasterki najłatwiej jest wyciąć za pomącą krajalnicy lub nożyka do obierania jarzyn ***

Cukinia ułozona na kurczaku

*** Filet z boczkiem i cukinią ciasno zwijamy w rulon i tniemy na kawałki o grubości około 1,5 cm ***

Filety z kurczaka zwinięte w rulon

*** Ruloniki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków i smarujemy z wierzchu oliwą ***

Rulony z kurczaka z boczkiem

*** Roladki grilujemy dość krótko z dwóch stron na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE