Kruche ciasto z pianką i jagodami


Kruche ciasto z jagodami

Delikatne kruche ciasto z lekką, rozpływającą się w ustach budyniową pianką  oraz zatopionymi w niej owocami. Smakuje niebiańsko, pięknie się prezentuje i jest łatwe w przygotowaniu. Polecam!

 

 

Składniki na ciasto:

400g mąki pszennej

250g miękkiego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

Składniki na piankę:

5 białek

200g cukru

1 mały cukier waniliowy

2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego- bez cukru

125ml oleju

300g jagód lub borówek

 

 

*** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażarki ***

*** Większą częścią ciast wylepiamy dno  wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 25/25cm). Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem  ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut- piekłam z termoobiegiem ***

*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia !!! Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodajemy cukry, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Później powoli wsypujemy budyń, nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników ***

*** Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód i wyrównujemy ***

*** Na piance układamy jagody lub borówki ***

*** Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki ***

*** Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut- do mocnego zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • CZERWONY KAPTUREK – BAJECZNE CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE