Żołądki drobiowe w sosie musztardowo-chrzanowym


Żołądki drobiowe w sosie musztardowo-chrzanowym

Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad z żołądków w rewelacyjnym kremowym sosie. Takie danie możemy podać z ziemniaczkami, kaszą albo z ryżem. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg żołądków drobiowych

1 łyżka musztardy

1 łyżka chrzanu

1 łyżka słodkiej śmietanki

2 łyżki masła + 2 łyżki  mąki

1 niewielka cebula

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

 

*** Żołądki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i obgotowujemy przez kilka minut ***

*** Następnie przecedzamy, płuczemy i ponownie zalewamy wodą do wysokości żołądków. Dodajemy liść laurowy i po trzy kulki pieprzu i ziela angielskiego. Solimy i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ***

*** Po tym czasie cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni ***

*** Żołądki kroimy w plasterki, dokładamy na patelnie i podsmażamy przez chwilę z cebulką. Wody w której gotowały się żołądki nie wylewamy! ***

*** Następnie zdejmujemy z patelni mięso z cebulką i rozpuszczamy na niej masło. Dodajemy mąkę i przez chwilę podsmażamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość zalewamy wodą w której gotowały się żołądki, dodajemy musztardę oraz chrzan, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Do śmietanki dolewamy dwie łyżki sosu i całość przelewamy na patelnie, mieszamy ***

*** Jeżeli konsystencja sosu jest już odpowiednia dodajemy do niego żołądki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeżeli jednak sos jest zbyt gęsty dolewamy do niego trochę wody, jeżeli zbyt rzadki możemy zgęścić go odrobiną mąki lub śmietanki ***

*** Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem lub zieloną pietruszką. Podajemy z kaszą, ziemniaczkami lub ryżem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ