Siekane kotleciki z kurczaka i cukinii


Siekane kotleciki z kurczaka i cukinii

Filety z kurczaka w postaci siekanych kotlecików goszczą u nas często na obiedzie, w różnej wersji. Bardzo je lubimy, są idealną alternatywą dla zwykłych kotletów, a do tego są łatwe i szybkie w wykonaniu. Można je podawać z ziemniaczkami i surówką lub w bułce w formie hamburgerów. Dziś polecam Wam świetny przepis na kruche i soczyste kotleciki z piersi kurczaka i cukinii. Coś pysznego !!!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 niewielka młoda cukinia

2 jajka

5 dkg żółtego sera

2 łyżki majonezu

2 łyżki posiekanego koperku (lub szczypiorku albo pietruszki)

1/3 szklanki mąki pszennej

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

olej do smażenia

 

*** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***

*** Cukinię kroimy w drobną kosteczkę, a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach ***

*** W dużej misce umieszczamy mięso z kurczaka, cukinie, ser żółty, jajka, mąkę, majonez, proszek do pieczenia, koperek oraz sól i pieprz ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc kotleciki ***

*** Smażymy z dwóch strona po około 4 minuty, na mocno rumiany kolor ***

*** Usmażone kotleciki odsączmy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy na gorąco (chociaż na zimno też bardzo dobrze smakują), z ziemniakami i surówką lub w bułce jako hamburgery ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA CUKINIE –  DANIA, POTRAWY I PRZETWORY KLIKNIJ TUTAJ

Kotlety z zmieniaczkami na obiad w niedzielę

Rolazdki z mięsa mielonego na obiadek