Pszczółka Maja
Proste i przepyszne, warstwowe ciasto na biszkopcie, z kremem miodowo-budyniowym i musem brzoskwiniowym. Ciasto jest w sumie łatwe w wykonaniu, jednak trochę więcej czasu trzeba zarezerwować na wykonanie pszczółek, które sprawiają, że całość wygląda bardzo efektownie.
Ciasto wykonałam w foremce o wymiarach 26x26cm – wyszło dość wysokie, więc można użyć także większej blaszki.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40g)
2,5 szklanki mleka
2 łyżki miodu
200g masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
Składniki na masę brzoskwiniową:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
0,5 litra wody
Składniki na pszczółki:
1 puszka brzoskwiń
50g gorzkiej czekolady
1/5 szklanki śmietanki lub mleka
płatki migdałowe
*** W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ***
*** Ciasto pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180’C ***
*** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka (mleko musi zacząć wrzeć), dodajemy miód i cały czas mieszamy, gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy (musi być zupełnie zimny). Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Gotowy krem przekładamy na wystudzony biszkopt. Jedną łyżkę kremu odkładamy do dekoracji, zrobimy nim później oczka pszczółek. Ciasto wkładamy do lodówki ***
*** Brzoskwinie z jednej puszki odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę ***
*** Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami. Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie na masę budyniową – zazwyczaj robię to w ten sposób, że trzymam dużą łyżkę tuż nad masą i pomału wylewam na nią mus, który dzięki temu równo układa się na powierzchni. Ciasto wkładamy do lodówki ***
*** W garnuszku rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką ***
*** Brzoskwinie z drugiej puszki odsączamy z zalewy. Czekoladę przelewamy do woreczka. Na końcu woreczka robimy małą dziurkę i polewamy brzoskwinie czekoladą tworząc paseczki ***
*** Małą łyżeczkę moczymy w czekoladzie i tył łyżeczki odciskamy na brzoskwiniach tworząc buźki pszczółek. Z odłożonego wcześniej kremu robimy oczka za pomocą wykałaczki ***
*** Brzoskwinie zostawiamy na kilka minut aby czekolada zastygła. Następnie na górze każdej brzoskwini robimy małe nacięcie i umieszczamy w nim płatki migdałowe tworząc skrzydełka ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Galaretka ścięta,ale krem wypłynął po zdjęciu rantu formy bez żelatyny ani rusz
Mi też zwarzyła się masa…
Krem się zwarzył, ogólnie ciasto fajnie wygląda ale w smaku już nie jest takie cudne. Bez szału, więcej nie zrobie
Pszczolki do zrobienia dla osob o mocnych nerwach.czekolada caly czas splywala z brzoskiwn
Jaka wielkość blachy?
Zastanawiam się czy nie trzeba namoczyć biszkopta ?
Strona fantastyczna,sprawdzilam juz kilka przepisów wszystkie zdały egzamin na 6
Bardzo się cieszę 🙂
Czy może być blacha 36×25?
Tak, ale radziłabym wówczas powiększyć ilość składników o połowę.