Odrywany chlebek z czosnkiem i ziołami


Chlebek czosnkowy do odrywania

To jest pyyyszne! Puszyste i mięciutkie maślane ciasto odrywane. Idealnie pasuje do grilla, jako przekąska na przyjęcie albo zwykła kolacje w gronie rodzinnym. Pachnie i smakuje wyśmienicie. Polecam!

Do wypieku chlebka użyłam foremki o wymiarach 27×10 cm.

 

 

Składniki:

400 g mąki pszennej

10g suchych drożdży

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

60 ml letniej wody

85 ml letniego mleka

55 g miękkiego masła

2 jajka

1 łyżka ziół prowansalskich

 

Dodatkowo:

40g masła

5 ząbków czosnku

1 łyżka drobno posiekanej bazylii

 

*** Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne ***

*** Z ciasta formujemy kule i umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość ***

*** Keksową foremkę smarujemy niewielką ilością masła i oprószamy mąką. Nadmiar mąki strzepujemy ***

*** Masło roztapiamy i dodajemy do niego przeciśnięty czosnek oraz bazylię ***

*** Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 1 cm ***

*** Rozwałkowane ciasto tniemy na 3-4 poprzeczne pasy ***

*** Paski ciasta smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem i bazylią ***

*** Pasy zwijamy w harmonijkę ***

*** Zwinięte paski ciasta układamy jeden obok drugiego w foremce ***

*** Foremkę przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25-30 minut – do mocnego zrumienienia ***

*** Chlebek lekko studzimy w foremce, następnie wyjmujemy i podajemy ***

*** Najlepiej smakuje na ciepło, prosto po wyjęciu z piekarnika ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

Drożdżowe bułeczki obsypane sezamem

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o