Princessa – ciasto bez pieczenia!


Princessa – ciasto bez pieczenia!

Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia. Kakaowe herbatniki przełożone masą budyniowo-czekoladową oraz dżemem malinowym a całość dopełniona lekką kokosową nutką. Deser, który wprost rozpływa się w ustach…

 

 

Składniki:

ok 25 sztuk kakaowych herbatników

3 budynie śmietankowe (bez cukru) + 3 łyżki cukru

3,5 szklanki mleka

1 kostka masła lub margaryny (200g)

1 biała czekolada (90 g )

3 łyżki cukru pudru

1 słoik dżemu malinowego

50 g wiórków kokosowych

 

 

*** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 24×24 cm) ***

*** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedną szklankę. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem ***

*** Białą czekoladę ścieramy na tarce ***

*** Startą czekoladę mieszamy z kremem budyniowym. Krem dzielimy na 3 części. Pierwszą część kremu wykładamy na herbatniki ***

*** Całość przykrywamy warstwą herbatników ***

*** Herbatniki smarujemy dżemem malinowym ***

*** Na dżem wykładamy kolejną część kremu i ponownie układamy warstwę herbatników ***

*** Następnie wykładamy ostatnią część kremu i całość obsypujemy wiórkami kokosowymi ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ