Kruche ciasteczka wielkanocne


Kruche ciasteczka wielkanocne

Pyszne, szybkie i efektowne ciasteczka wielkanocne, które możemy przygotować z pomocą dzieci. Do nadziania najlepiej użyć żółtego dżemu lub pysznego domowego kremu cytrynowego, na który przepis znajdziecie TUTAJ. Ciasteczka możemy polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg mąki
10 dkg miękkiego masła
10 dkg miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko

Dodatkowo:

dżem lub krem cytrynowy z TEGO przepisu

1 białko + kilka łyżek cukru pudru – na lukier

 

 

*** Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki ***

*** Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy jajeczka. W co drugim jajeczku wycinamy kurczaczka lub jeśli nie mamy foremki to kółeczko za pomocą np. kieliszka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy ok 10 minut do zrumienienia ***

*** Po całkowitym wystudzeniu, ciasteczka z wyciętym wzorkiem lukrujemy lub obsypujemy cukrem pudrem. Lukier możemy wykonać z białka i cukru pudru. W tym celu białko ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier puder, cały czas mieszając, do uzyskania gęstej ale lejącej konsystencji ***

*** Ciasteczka wypełniamy kremem lub dżemem np. brzoskwiniowym. Ja użyłam domowego kremu cytrynowego, który bardzo Wam polecam, bo jest przepyszny PRZEPIS TUTAJ ***

*** Na pełne ciasteczka nakładamy po łyżeczce dżemu lub kremu i przyciskamy polukrowanym ciasteczkiem z wyciętym kurczaczkiem lub kółeczkiem ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Mazurki w polewie czekoladowej

Babka majonezowa już gotowa

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ