Klasyczne zrazy wołowe


Klasyczne zrazy wołowe

Zwane też roladami śląskimi, tradycyjne faszerowane bitki wołowe, najczęściej podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Dobre zrazy powinny być mięciutkie, kruche i aromatyczne, zanurzone w pysznym sosie pieczeniowym.

Składniki:

8 plastrów wołowiny zrazowej

10 dkg wędzonego boczku

1- 2 ogórki kiszone

1-2 cebule

skórka od chleba, najlepiej razowego

4-5 łyżek musztardy

sól, pieprz

około pół litra wody

1 łyżka mąki

1-2 łyżki śmietany

opcjonalnie: kilka suszonych grzybków

 

 

*** Boczek wędzony, cebulę, ogórki i skórkę od chleba kroimy w kosteczkę ***

*** Mięso rozbijamy na cienkie płaty. Delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdy płat mięsa nakładamy cienką warstwę musztardy oraz po łyżeczce krojonych ogórków, cebuli, boczku i skórki od chleba ***

*** Mięso zwijamy dość ciasno w rolady, zakładając boki do środka by farsz nie wyleciał ***

*** Następnie roladki spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem by się dobrze trzymały podczas pieczenia ***

*** Roladki mocno obsmażamy ze wszystkich stron na patelni, używając niewielkiej ilości oleju ***

*** Następnie całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki (opcjonalnie) i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny ***

*** Po tym czasie gdy zrazy będą już całkowicie miękkie wyjmujemy je z duszenia. Powstały sos oprószamy mąką, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty należy dodać trochę wody, jeżeli zbyt rzadki, to mąki. Roladki odwijamy ze sznurka i przekładamy ponownie do sosu ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Szybki i pyszny obiad z ziemniaków

Rolazdki z mięsa mielonego na obiadek

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o