Zupa a’la strogonow


Zupa a’la strogonow

Niezwykle smaczna, gęsta, sycąca i pożywna zupa, idealna na mroźny zimowy dzień lub imprezę gdzie spożywa się dużo alkoholu 😉 Polecam!

 

Składniki:

350g wołowiny na gulasz

1 cebula

1 niewielka marchewka

1 niewielki korzeń pietruszki

kawałek selera

kilka pieczarek

2 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 litr wody lub bulionu

2 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

4 kulki pieprzu

1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)

1 ogórek kiszony

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier

1 łyżeczka musztardy

mąka do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy łyżkę oleju, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soli, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę chili – dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę ***

*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące ***

*** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia ***

*** Następnie mięso przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek ***

*** Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę ***

*** Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka, przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 30 minut ***

*** Po tym czasie doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem jeśli to konieczne ***

*** Zupa dzięki obtoczeniu mięsa w mące i dodaniu do niej koncentratu powinna dość mocno zgęstnieć podczas gotowania ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

danie jednogarnkowe

KOMENTARZE