Kurczak pieczony w maślance


Maślankowe pałki z kurczaka

Moczenie mięsa w maślance sprawia, że po upieczeniu staje się ono niezwykle delikatne i kruche. Jest to bardzo ciekawy i godny wypróbowania patent na mięso drobiowe. Oczywiście, nie muszą to być koniecznie pałki, możemy w ten sposób przyrządzić też inne części kurczaka, udka, skrzydełka, ćwiartki… Polecam!

Składniki:

6 pałek z kurczaka

2 szklanki naturalnej maślanki

Przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, papryka mielona słodka i ostra

 

 

*** Pałki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami ***

*** Do foliowych torebek wkładamy po 3 pałki i wlewamy do każdej szklankę maślanki. Torebki związujemy lub zapinamy suwakiem jeśli są w niego zaopatrzone, potrząsamy aby całe mięso było dokładnie zanurzone w maślance i wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** Po tym czasie mięso wyjmujemy z woreczka i przekładamy do naczynia żaroodpornego, nie ocieramy go z maślanki! ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 45 minut. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę ***

*** Polecam w tym samym czasie co mięso upiec w piekarniku pyszne ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • KURCZAK PIECZONY W KETCHUPOWO – MAJONEZOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ

Kurczak pieczony w ziołach

KOMENTARZE