Talarki – zapiekane ziemniaczki


Talarki – zapiekane ziemniaczki

Rumiane i chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku, bardzo aromatyczne ziemniaczki pieczone w piekarniku. Idealne jako dodatek do mięsa czy ryby lub jako samodzielny posiłek podane np. z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Proste, szybkie i smaczne danie, polecam!

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 łyżka masła

2 łyżki oleju

przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, rozmaryn suszony

1 – 2 ząbki czosnku

 

 

*** Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki o grubości około 1 centymetra i przekładamy do naczynia żaroodpornego ***

*** Masło roztapiamy w garnuszku lub w mikrofali. Do płynnego masła dolewamy olej i dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty czosnek. Dokładnie mieszamy ***

*** Olejem z masłem i przyprawami polewamy ziemniaczki i wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45 minut. Co 15 minut ziemniaczki delikatnie mieszamy ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Ziemniaki podane na talerzu