Ryba po japońsku


Ryba po japońsku

Pyszna rybka smażona w cieście i marynowana w słodko-kwaśnej zalewie, z lekko chrupiącymi warzywami. Jak dla mnie jest jeszcze smaczniejsza od swojej „koleżanki” ryby po grecku. Polecam!

 

Składniki:

około 0,5 kg filetów rybnych (np. miruna, morszczuk, mintaj, dorsz)

3-4 płaty papryki konserwowej

3-4 ogórki konserwowe

2 cebule

sól i pieprz

olej do smażenia

 

Zalewa:

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 szklanki wody

1/4 szklanki oleju

4 łyżki octu

4 łyżki ketchupu

4 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

 

 

Ciasto:

1 jajko

1/4 szklanki wody

1/2 szklanki mąki

szczypta soli i pieprzu

 

 

*** Rybę kroimy na kawałki i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Składniki ciasta ( wodę, mąkę i jajko + szczypta soli i pieprzu) mieszamy razem ***

*** Rybę moczymy w cieście i smażymy z dwóch stron na złoty kolor ***

*** Paprykę oraz ogórki kroimy w paseczki ***

*** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ***

*** Do cebuli dodajemy paprykę oraz ogórki i całość dusimy kilka minut pod przykryciem ***

*** W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie składniki zalewy ***

*** Gotową zalewę wlewamy do warzyw i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** W miseczce układamy warstwowo: trochę farszu, na to ryba, farsz, ryba i farsz ***

*** Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki na 24 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Ryba po grecku

Ryba z warzywami w zalewie

 


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Ryba po japońsku

  • Basia

    My ją uwielbiamy. Od kiedy odkryłam ten przepis, ta pyszna rybka gości u nas na każde święta i imprezy. Może to rzecz gustu, ale jeszcze nie spotkałam się, żeby komuś nie smakowała…

  • Konrad

    Zimna nalesnikowa panierka nasączona octem z papryki konserwowej razem z zimna rybą od ktorej sie ta panierka odkleja… Duuuzo rzeczy mi smakuje i ogolnie nie jestem wybredny ale takiego ochydztwa to dawno nie próbowałem i wywalilem 3/4 do kosza, szkoda tylko dorsza…