Wigilijne śledzie


Wigilijne śledzie

Śledzie są jednym z dań które tradycyjnie goszczą na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dziś polecam przepis na pyszne, aromatyczne śledzie w sosie pomidorowym, duszone z cebulką i marchewką oraz z dodatkiem rodzynek. Są naprawdę pyszne!

Składniki:

500g śledzi typu Matias

1 duża marchewka (lub dwie mniejsze)

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki rodzynek

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki octu balsamicznego

1/3 szklanki oleju

3/4 szklanki wody

2 płaskie łyżeczki cukru

2 liście laurowe

2 kulki ziela angielskiego

1 płaska łyżeczka gorczycy

sól oraz pieprz do smaku

 

*** Śledzie moczymy w wodzie przez około 4-5 godzin, następnie osuszam i kroimy na kawałki, takie „na jeden kęs” ***

*** Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach a czosnek kroimy w plasterki. Wszystko przesmażamy na oleju przez kilka minut ***

*** Następnie do warzyw dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, liście laurowe, gorczyce, ziele angielskie, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut ***

*** Potrawę zdejmujemy z ognia i dodajemy rodzynki. Odstawiamy do wystudzenia ***

*** Do wystudzonych warzyw dodajemy pokrojone śledzie i delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki na dwa dni ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Potrawy wigilijne

KOMENTARZE