Karkówka pieczona w kapuście


Karkówka pieczona w kapuście

Kruche i aromatyczne mięso, które idealnie komponuje się ze smakiem kiszonej kapusty. Danie to trochę w smaku przypomina tradycyjny bigos. Jest to świetna opcja na przyjęcie, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś nowym a do tego bardzo smacznym. Do tak przyrządzonego mięsa polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec w piekarniku, w tym samym czasie co karkówkę, przepis na nie znajdziecie tutaj: Ziemniaczki pieczone w ziołach

Składniki:

Składniki:

ok 1 kg karkówki

1 kg kiszonej kapusty

1 marchew

1 cebula

2 listki laurowe, 2 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego

opcjonalnie: 1 łyżka kminku

3 łyżki wody

Przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chili, majeranek

olej do smażenia

 

*** Mięso myjemy, kroimy na plastry i oprószamy przyprawami. Następnie przekładamy do miski i odkładamy do lodówki na około godzinę. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy karkówkę z każdej strony na mocnym ogniu. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski ***

*** Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna należy ją przepłukać wodą. Cebulę kroimy w piórka i również smażymy na rumiano, po czym zdejmujemy z patelni. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty, następnie  podsmażamy przez chwilę na patelni z dodatkiem trzech łyżek wody, liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego oraz opcjonalnie kminku ***

*** W żaroodpornym naczyniu wykładamy połowę kiszonej kapusty i oprószamy ją delikatnie solą, pieprzem, papryką czerwoną, chili oraz majerankiem. Na kapuście układamy podsmażone mięso ***

*** Na mięsie układamy podsmażoną cebulkę. Całość przykrywamy resztą kapusty i ponownie oprószamy delikatnie przyprawami ***

*** Potrawę należy zapiekać pod przykryciem, jeśli jednak nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, możemy włożyć je do foliowego rękawa przeznaczonego do pieczenia i szczelnie zamknąć lub zawiązać – ja tak właśnie zrobiłam ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę. Do obiadu podałam ziemniaczki pieczone w ziołach, które upiekłam w piekarniku razem z karkówką, przepis na nie znajdziecie tutaj ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Żeberka pieczone w kapuście

 

KOMENTARZE