Pulpety w sosie śmietanowym


Pulpety w sosie śmietanowym

Przedstawiam Wam dzisiaj mój ulubiony obiad za który dałabym się chyba pokroić 😉 Pulpety duszone w sosie śmietanowym podane z ziemniaczkami oraz jarzynką z gotowanej marchewki z kalarepką. Niebo w gębie :))

Składniki:

400g mielonego mięsa wieprzowego

1 ząbek czosnku

2 łyżki bułki tartej

1 jajko

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, majeranek i ulubione zioła (dałam bazylie i oregano)

1 szklanka bulionu lub wody

2 łyżki śmietany 18%

mąka- około 1/2 szklanki

 

*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym czosnkiem oraz przyprawami- do smaku ***

*** Formujemy nieduże pulpeciki i obtaczamy je „dość grubo” w mące ***

*** W niedużym garnku zagotowujemy bulion (jeśli używamy wodę zamiast bulinonu należy ją doprawić solą, najlepiej ziołową i pieprzem- do smaku). Do gotującej się wody wrzucamy pulpety obtoczone w mące, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając ***

*** Po tym czasie sos w którym dusiły się pulpety powinien nam zgęstnieć. W szklance mieszamy 2 łyżki śmietany z dwiema łyżkami gorącego sosu i wlewamy całość do garnka (jeśli sos nie zgęstniał wystarczająco możemy dodać do śmietanki łyżeczkę mąki), mieszamy i gotujemy jeszcze przez dwie minuty ***

*** Pulpety w sosie śmietanowym najlepiej smakują (według mnie) podane z duszonymi ziemniaczkami i jarzynką z duszonej marchewki oraz kalarepki ***

*** SMACZNEGO ***

Przepis na jarzynkę z marchewki i kalarepki :

Gotowana marchewka z kalarepką

 

 

KOMENTARZE