Polędwiczka pieczona w boczku z ziemniaczkami


Polędwiczka pieczona w boczku z ziemniaczkami

Pomysł na prosty, szybki i sycący obiad a do tego bardzo smaczny. Zapiekane ziemniaczki w połączeniu z soczystą, ziołową polędwiczką owiniętą w chrupiącym podpieczonym boczku- jak dla mnie mega smaczne danie:))

 

Składniki:

1 polędwica wieprzowa

8-10 plastrów cienko pokrojonego boczku wędzonego

po 1 łyżce posiekanej zielonej pietruszki i bazylii

1 przeciśnięty ząbek czosnku

3 łyżki oleju

1 łyżka sosu sojowego

0,5 kg ziemniaków

papryka słodka oraz ostra, sól i pieprz

 

*** Polędwice myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube plastry ***

*** W miseczce mieszamy olej z sosem sojowym, czosnkiem, pietruszką, bazylią, solą i pieprzem (użyłam po pół łyżeczki soli oraz pieprzu).  W tak powstałej marynacie obtaczamy plastry mięsa ***

  

*** Każdy kawałek polędwicy zawijamy w plasterek wędzonego boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym ***

*** Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy około 5 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie odcedzamy, do gorących ziemniaków wkładamy łyżkę masła i delikatnie mieszamy. Całość posypujemy delikatnie przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą i ponownie mieszamy ***

*** Ziemniaki również układamy w naczyniu żaroodpornym między polędwiczkami ***

*** Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem lub 190’C bez termoobiegu i pieczemy przez około 30 minut ***

 

*** SMACZNEGO ***

Do tego dania polecam podać pyszną, znaną i lubianą surówkę coleslaw, przepis tutaj:

Surówka Coleslaw

KOMENTARZE