Ciasto mozaika


Ciasto mozaika

Delikatne, lekkie i kolorowe ciasto z masą śmietankową, na puszystym, kakaowym biszkopcie, z dodatkiem kolorowych galaretek. Wspaniale smakuje i pięknie wygląda :)) Wykonanie ciasta nie jest skomplikowane jednak trochę czasochłonne ze względu na stygnięcie i tężenie galaretek. Myślę, że dobrym sposobem jest przygotowanie ich już dzień wcześniej. Polecam Wam serdecznie to pyszne ciacho!

 

Składniki na biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

2 łyżki oleju

2 łyżki mleka

 

Składniki na masę mozaikową:

4-5 galaretek w różnych kolorach

500ml śmietanki 30-36%

1 cukier waniliowy

3 łyżki cukru pudru

1 galaretka cytrynowa (dodatkowo do masy śmietanowej)

 

 

*** Przygotowanie biszkoptu: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze trochę ubijamy. Wlewamy olej oraz mleko i jeszcze chwilę miksujemy.  Do masy stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja foremka miała wymiary: 23x 33 cm ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 30 minut- do suchego patyczka. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go na dwa placki ***

*** Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach w 300ml gorącej wody każdą (z wyjątkiem dodatkowej galaretki cytrynowej), następnie studzimy i przekładamy do lodówki aby zastygły. Dobrym pomysłem jest umieścić galaretki w pudełkach z pokrywkami ponieważ wówczas można je ułożyć w lodówce jedno na drugim ***

*** Dobrze zastygnięte galaretki kroimy w kostkę i mieszamy  ***

*** Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 100ml gorącej wody i studzimy. Zimną śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i stopniowo dolewamy wystudzoną galaretkę, cały czas miksując. Następnie masę łączymy z pokrojonymi galaretkami, delikatnie mieszając łyżką ***

*** Jedną część biszkoptu wkładamy z powrotem do blaszki w której był pieczony i nakładamy na niego równomiernie masę śmietanowo-galaretkową ***

*** Całość przykrywamy drugim biszkoptem i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ***

*** Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

Kokosowa fantazja