Leczo z cukinią- przetwory na zimę
W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz szybki obiad. Oczywiście można jeść je także w wersji wegetariańskiej z dodatkiem tylko pieczywa i również będzie bardzo smacznie :))
Składniki:
2 kg papryki (użyłam czerwonej i żółtej)
2 kg cukinii
1 kg cebuli
2 ząbki czosnku
2 kg pomidorów (użyłam lima )
100 ml oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki octu
150 ml koncentratu pomidorowego
*** Cebulę kroimy w dużą kostkę, czosnek drobno siekamy i razem podsmażamy na oleju w dużym garnku ***
*** Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Mieszamy i dusimy kilka minut pod przykryciem ***
*** Następnie paprykę oraz cukinię kroimy w dużą kostkę i również dokładamy do potrawy ***
*** Wszystko mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką oraz octem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając i uważając aby warzywa się za bardzo nie rozgotowały ***
*** Po tym czasie leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy „na mokro” około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Z podanej porcji wyszło mi 7 pół- litrowych słoików ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również pyszną i kolorową sałatkę z cukinii- do słoików:
Leczo wyszło przepyszne, świetny przepis. Dziękuję!
Super, bardzo się cieszę :))