Domowy chipstik

Szybki domowy obiad

Domowy chipstik

Czyli chrupiący ziemniak na patyku, bardzo ostatnio popularny, szczególnie w miejscach „mocno” wakacyjnych. Mój zawijaniec  jest pieczony w piekarniku a nie smażony na głębokim oleju jak te z budki i wycinany za pomocą zwykłego małego nożyka do jarzyn a nie specjalnej maszynki (ponieważ takowej nie posiadam) a i tak wychodzi chrupiący i pyszny. Chipstiki uwielbiane są szczególnie przez dzieci ale i wśród dorosłych znajduje wielu amatorów. Polecam wypróbować domową wersje tej chrupiącej przekąski :))

Pieczony ziemniak na patyku

Składniki na 4 sztuki:

4 podłużne ziemniaki

3-4 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki curry

opcjonalnie można też użyć: ostrą paprykę, ulubione zioła, pieprz, czosnek granulowany, przyprawę do kurczaka

4 patyczki do szaszłyków

Pieczony ziemniak na ciekawy obiad

 

**** Ziemniaki dokładnie szorujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania się wody ***

Ziemniaki w trakcie gotowania

*** Następnie ziemniaki odcedzamy i nabijamy na patyki do szaszłyków. Za pomocą małego nożyka tniemy kartofle pod skosem obracając je dookoła i tworząc w ten sposób sprężynkę. Delikatnie rozkładamy ziemniaki na długość  patyczka i przekładamy na blaszkę do pieczenia ***

Robimy chipstik z ziemniaka

Ziemniak nacięty w sprężynkę

*** Olej mieszamy w miseczce z przyprawami i smarujemy nim nasze chipstiki ***

Ziemniaki przygotowane do smażenia

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C  i pieczemy do mocnego zrumienienia około 30-40 minut ***

Szybki obiad z pieczonego ziemniaka   Pieczone ziemniaki w formie spirali

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE