Kotlety Twardowskiego


Kotlety Twardowskiego

Inaczej bym powiedziała, że są to panierowane roladki schabowe wypełnione serowo-maślanym nadzieniem z lekko czosnkową nutą. Pomysł na te kotlety zaczerpnęłam z bloga „Kuchenne Cuda Joanny” a ona, jak pisze inspirowała się programem telewizyjnym „Smaki Polski”, w którym to pokazywali jak je przyrządzić. Troszkę ten przepis zmodyfikowałam i wniosłam od siebie małe zmiany, dodałam czosnek oraz zioła. Roladki wyszły bardzo smaczne, chrupiące i kruche. Uważam, że jest to fajny sposób na inne niż zawsze schabowe!

Składniki:

3 rozbite kotlety schabowe

sól oraz pieprz

bazylia, oregano

10dkg masła

1 ząbek czosnku

15dkg żółtego sera

pół szklanki mąki

pół szklanki bułki tartej

1 jajko

olej do smażenia

 

*** Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach i mieszamy z miękkim masłem oraz przeciśniętym czosnkiem. Tak powstały farsz dzielimy na 3 części ***

Starty ser  Masa z tartym serem

*** Rozbite kotlety przyprawiamy z dwóch stron solą pieprzem, bazylią i oregano.  Na każdym kotlecie umieszczamy porcje farszu ***

Rozbite kotlety z farszem

*** Mięso z farszem składamy na pół i zbijamy tłuczkiem brzegi, następnie obracamy i z drugiej strony również zbijamy brzegi ***

Kotlety składamy w roladki z faszem w środku

*** Każdy tak zamknięty kotlet podwijamy i formujemy w dłoniach roladki ***

Roladki z schabowego z serem

*** Kotlety obtaczamy kolejno: najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i ponownie w dłoniach formujemy na kształt roladek ***

Roladki schabowe przygotowane do smażenia

*** Podsmażamy na oleju, z każdej strony na złoty kolor a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy 15 minut ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także pyszne roladki z mięsa mielonego wypełnione kolorowym farszem:

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

 


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Kotlety Twardowskiego