Soczysty, ziołowy filet z kurczaka pieczony w rękawie


Soczysty, ziołowy filet z kurczaka pieczony w rękawie

Pierś z kurczaka w ziołowej marynacie to świetna propozycja na obiad ale nie tylko, takie mięsko sprawdzi się także na przykład jako dodatek do kanapek. Mięso upieczone w rękawie jest kruche, soczyste w środku i przyrumienione z wierzchu- co uzyskujemy dzięki rozcięciu worka chwile przed końcem pieczenia.

Filet z kurczaka pieczony w marynacie

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka

po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, bazylii, oregano, majeranku, słodkiej papryki

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy

1 łyżka wody

2 ząbki czosnku

*** Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą, sokiem z cytryny, wodą oraz obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy go do lodówki na około 1,5 godziny ***

Kurczak w marynacie z czoskiem

*** Po wyjęciu z lodówki mięso przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Woreczek szczelnie zawiązujemy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym ***

Filet z kurczaka w rękawie do pieczenia

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut, następnie rozcinamy worek od góry i pieczemy jeszcze 10 minut- mięsko ładnie się wówczas zrumieni ***

Kurczak w ziołach pieczony w piekarniku

Soczysty kurczak w ziołach

Filet z kurczak pieczony w rękawie

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE